Jaktskytte och jägarexamen

Jaktskytte är den typ av skytte som bedrivs av jägare med jaktvapen. I Sverige finns det åtskilliga jaktskytteklubbar och många av dem har hundratals olika medlemmar. Inom jaktskytte används huvudsakligen hagelgevär och kulvapen. För att träna jaktskytte går det att skjuta på måltavlor föreställande vilt på skjutbanor, men riktig jakt görs förstås ute i skogarna. Vid skytte i skogarna måste man vara extremt försiktig. Skjutbanor är avspärrade och har vallar som fångar upp kulor på ett säkert sätt. Ute i skogarna får man aldrig avlossa ett skott utan att ha koll på situationen och var andra kamrater i jaktlaget befinner sig. Säkerheten är viktig och det är också därför det finns krav på avklarad jägarexamen.

Jägarexamenrussian-women-ukraine-photos-86

Jägarexamen är en utbildning i jakt där det ingår flera olika delar. De viktigaste delarna är skytte, viltvård, jaktlagstiftning, vapenkännedom och artkännedom. För att en jägarexamen ska vara komplett krävs ett avklarat teoretiskt prov och tre praktiska prov, nämligen hagelgevärsprov, grundprov för kulgevär och högviltprov för kulgevär. Är tanken att enbart söka licens för hagelvapen räcker det med det teoretiska provet och hagelgevärsprovet. För att göra proven betalar man en avgift. Bara för att man har jägarexamen har man inte rätt att bedriva jakt, utan det krävs också jaktkort och jakträtt, samt rätt att använda jaktvapen.

Vapenlicens

Många blandar ihop begreppen jägarexamen och kallar det jaktlicens eller jägarlicens. Det korrekta är att kalla utbildningen jägarexamen och inget annat. För att kunna ansöka om vapenlicens för jaktvapen måste man redan inneha en jägarexamen. En vapenlicens för jaktvapen ger den lagliga rätten att inneha vapentypen. Innan du kan ansöka måste du ha fyllt 18 år. Du får inte ha gjort till skyldig till brott eller vara olämplig av annan anledning, i så fall kommer ansökan att avslås. Eftersom alla som ansöker om licens för jaktvapen innehar godkänd jägarexamen kan man vara säker på att de klarat av teoriprov, skjutprov och att de känner till alla regler kring säker vapenhantering för det specifika jaktvapnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *