Börja med lerduveskytte

Sugen på en sport med massvis av spänning? Lerduveskytte är en omtyckt tävlingsform som ger en rejäl kick när du lyckas träffa de snabbt flygande lerduvorna. I alla grenar används ett hagelgevär. Skytten begär själv fram lerduvan som slungas ut med olika vinklar och olika hastighet beroende på vilken gren det handlar om. Sedan handlar det om att med rätt rörelser och tillräcklig skicklighet kunna göra en mjuk anläggning och kunna följa det rörliga målet för att ha en chans att bli framgångsrik.

Grenar inom lerduveskytte

Inom lerduveskytimages-21te finns flera olika grenar, även kallade discipliner. Dels finns det olympiska tävlingsgrenar som skeet, dubbeltrap och trap och dels finns det grenar som inte är lika tävlingsinriktade med skjutstationer i naturen. En del av charmen med lerduveskytte är att man kan lägga det på sin egen ambitionsnivå. Vill man tävla på allra högsta nivå kanske man satsar på någon av OS-grenarna, men vill man mest skjuta lerduva som en rolig hobby finns också den möjligheten.

Lerduveskytte för barn och ungdomar

Flera av dagens bästa svenska lerduveskyttar började med sporten när de var 12 år gamla och det är ganska vanligt att börja skjuta någon gång efter 10 års ålder. För lerduveskytte finns dock ingen övre gräns, utan när man väl börjat, går det att skjuta lerduva hur länge som helst. Sporten är inte särskilt fysiskt krävande. Det är dock viktigt att aldrig kompromissa med säkerheten. Alla regler kring säker vapenhantering måste alltid följas på skjutbanor. På grund av rekylen är det också viktigt att tänka på skjutställningen och att hålla gevärskolven tryckt emot axeln, vilket en del nybörjare slarvar med och får lära sig den hårda vägen.

Om lerduvan

Lerduvan påminner om en frisbee och har en diameter på 110 mm och en höjd på 25 mm. Materialet den är tillverkad av är i regel en blandning av krita och asfaltstjära. Tanken är att duvan lätt ska splittras när den träffas och skapa ett moln av damm. De målas också i synliga färger, vanligtvis orange. Därför är det lätt att se när lerduvor träffas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *